Görsel Düşünme, Nedir, Ne Değildir?
Analitik düşünce becerilerini geliştirmek, hayatın her aşamasında önemli, özellikle yaratıcı endüstrilerde bir projenin konsept fazından başlayan ve üretimine kadar uzanan süreçte bir çok farklı noktaya temas etmek kaçınılmaz bir gereklilik. İş dünyası git gide daha da karmaşık bir hal alıyor. Disiplinler birbirine kaynaşıyor ve ayrımlar ortadan kalkıyor. Hal böyle iken hayatı kolaylaştırmak için odaklanabileceğimiz kavramlardan, geliştirebileceğimiz yetilerden bir tanesi de Görsel Düşünme.

Düşüncelerimizi daha iyi organize etmek, karmaşık fikir gruplarını daha somut bir biçimde görmek ve tüm karmaşık yapıları iletişim kurmak için basitleştirmeye giden bir yol: Görsel Düşünme.

Görsel düşünme illüstrasyon değildir! Hiç bir zaman mevcut bir kelimenin yerine bir şey çizmek değildir. Görsel düşünme; doğrusal düşünmenin yerine daha bütünsel ve analitik bir yaklaşıma sahip olmaktır. Bu sebeple artistik bir yetenek gerektirmez. Ne kadar iyi çizebildiğiniz ile ilgili değildir. Düşüncelerinizi hızlı somutlaştırabilmek, çabuk iletişim kurabilmek içindir.
Bir şairin yazısının güzel olup olmadığına takılmadığımız gibi bir görsel düşünürün çiziminin nasıl olup olmadığına takılmamalıyız.
Günümüzün gittikçe karmaşıklaşan iş dünyasında, onlarca fikir duyuyoruz. Bir çok alanda üretiyoruz. Her gün karmaşık problemler çözüyoruz ve tüm bunların süreçleri gitgide kısalıyor. Teknoloji bize karmaşık problemleri kısa sürelerde çözebilmek için yeni araçlar üretiyor. Bu araçlar disiplinleri birbirine yaklaştırıyor, kaynaştırıyor. Karmaşıklaşan ve birbirine giren bu disiplinler arasında sağlıklı bir biçimde çalışabilmek için görsel düşünme yaklaşımı oldukça faydalıdır. Yaratıcı düşünme kabiliyetini arttırıcı bir soluk getirir. Karmaşık fikirleri, küçük parçalara ayırıp, analiz yapabilme ve bu analizler üzerinden fikir geliştirme süreçlerini kolaylaştırır. Bütünü görebilmeyi sağlar. Fikirlerin aktarımına dair iletişim sürecini kolaylaştırır. Birlikte düşünmeyi ve üretmeyi tetikler. Yenilik arayışına uygun bir zemin hazırlar.
Görsel Düşünme Sürecinizi Kolaylaştıran ve Geliştiren 7 Önemli Tavsiye

Bir şeyi geliştirmenin en iyi yolu elbette onu yapmaktır! Hemen şimdi başlayın! İlk toplantınızın notlarına sol üst köşeden değil. Sayfanın ortasından başlayın! Fikirleri dağıtın, konuşulanları özetleyin. Basit görsel kılavuzlar kullanın. Şimdi, yazacağınız bir sonraki yazıyı, yapacağınız bir sonraki işi görsel olarak planlayın. İşte bu konuda daha verimli çalışmak için tavsiyeler:
1. Merkezden Başlayın!

Görsel düşünmenin en büyük faydası doğrusal düşünmekten vazgeçmektir. Fikirlerinizi, aklınızdakileri merkezden dağılır şekilde kurgulayın. Bu fikirleriniz arasında bağlantılar kurmanızı kolaylaştırarak analitik düşünmenize yardımcı olacak.
2. Açık Olun, Detaylardan Kaçının
Gerekmedikçe perspektif çizimlerden kaçının. Bir objeyi, fikri anlatırken en karakteristik özelliğine odaklanın. Fazlalıklardan ve gereksiz detaylardan kaçının.
3. Dinle, Özetle ve Çiz

Toplantılarda ve birlikte yapılan fikir aktivitelerinin tamamında, konunun özüne, ana fikrine odaklanın. İyi bir dinleyici olun. Aktarmak istediğiniz konuyu özetleyin, aklınızdakilerle sentezleyin ve çizgilere dökün
4. Kendi Yazı Karakterlerinizi Çalışın

Yazı karakterleri görsel düşünmenin önemli birimi. Başlıkları, vurgulamak istediklerinizi, önem derecesi yüksek fikirleri yazı karakterlerinizle ön plana çıkarmak için egzersizler yapın.
5. Basit Şekilleri Etkin Kullanmak İçin Egzersizler Yapı

Kare, düz çizgiler, üçgen, daire gibi basit şekilleri bir araya getirerek anlatmak istediklerinize odaklanın. Konuşma ve düşünce balonlarını, fikirlerle ilgili derinlemesine bilgi vermek ve vurgulamak için kullanmayı alışkanlık haline getirin. Fikirleri birbirine bağlamak için okları, ayırmak ve gruplamak için seperatörleri, sıralamak için madde işaretlerini kullanın.
6. Kendi Görsel Kütüphanenizi Oluşturun

Sık sık kullandığınız anlatımlar için kendi görsel kütüphanenizi oluşturun. Toplantılarınızda ya da fikir geliştirmek istediğiniz işinizle ilgili sürekli tekrar eden, en sık kullandığınız kavramlar için bu görsel kütüphaneyi kullanın. Bunun yanı sıra, insan anlatımları için sürekli kullanabileceğiniz basit bir karakter oluşturun. O karakteri farklı formlarda ve durumlarda resmedin.
7. Metaforlardan Faydalanın

Metaforları görselde kullanmak, sözcüklerde kullanmaktan daha kolaydır. Metaforlar iletişimi güçlendirmenin yanı sıra, fikir geliştirme aşamasında da daha geniş ve farklı bir perspektiften düşünmeye yardımcı olur.
Bonus: Quick Draw App

Bu uygulamada size verilen altı sözcüğü görselleştirmeniz bekleniyor. Bir çeşit yapay zeka algoritması ile çalışan bu oyun; çiziminizi dünyadaki diğer çizimlerle kıyaslayarak çiziminizi doğruluyor. Sonrasında başkalarının neler çizdiğine bakarak kendinizi değerlendirebilirsiniz. Oyun çok fazla oynandığı için çok kısa sürelerde ne çizdiğinizi tahmin etmeye başladı. :)
Bonus: 30 Circles Çalışması

Bu çalışma ile 2.5 dakika gibi kısa bir sürede 30 çemberin içini anlamlı birer çizime dönüştürmeniz bekleniyor. Bu sayede kısa sürede görsel olarak daireleri değerlendirerek hayal gücünüzün sınırlarını zorluyorsunuz. Birkaç tanesini bir arada kullanabilir, çizimlerinizi daha anlaşılır kılmak için yazılardan da faydalanabilirsiniz.
http://ioxdigital.com/src/workshop/circles.pdf
IoX Visual Thinking Videoları
Egzersizleri ve bu yöntemi çalışmalarınızın, hayatınızın bir parçası haline getirmeye gayret edin. Her hafta görsel düşünmeye dair küçük tavsiyeler paylaştığımız içeriklerimizi ve fikir geliştirme süreçlerine katkı sağlayan diğer çalışmalarımızı Instagram hesabından takip edin.
Görsel Düşünme’ye dair fikirlerimizi anlattığımız videoyu izleyebilir. Fikir geliştirme sürecine dair paylaşımda bulunduğumuz diğer bir çok içerik için Youtube #iyifikir kanalımıza abone olabilirsiniz.
Görsel Düşünme Atölyesine Katılın

Mart ayının başında organize edeceğimiz, Analitik Düşünme, Aktif Dinleme ve Görsel Not Alma gibi konular hakkında beraber çalışacağımız 3 saatlik Görsel Düşünme Atölyesine katılın.