MIX’te 2. Dönem için Geri Sayım Başladı!

Gokce Yuksel
Userspots
Published in
7 min readDec 30, 2019

--

Bir UX Designer kolay olunmuyor! Bunun bir reçetesi olsa ne güzel olurdu değil mi? Kariyerine UX alanında yön vermek isteyenlerin sayısı giderek artıyor ve sordukları sorular şu şekilde: “Nasıl UX Designer olabilirim?”, “Bir eğitim almalı mıyım?”, “Hangi programı seçmeliyim?”, “Neler yapmalı ve nasıl ilerlemeliyim?”.

Türkiye’de pek çok firma kendi UX ekibini oluşturuyor. Siz de bu ekip üyelerinden biri olup, UX kariyerinize start vermek istemez misiniz? Geleceğin en popüler meslekleri arasında yer alan bu title’a bir adım daha yaklaşmanız artık zor değil.

İşte tam da bu noktada Kadir Has Üniversitesi Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Yüksek Lisans Programı MIX, Türkiye’de ilk ve tek program olarak 2019 yılında hayatımıza girdi. Her biri alanında uzman eğitmenlerimiz yıllardır biriktirdikleri deneyimlerini size aktarmak için oldukça heyecanlılar. Bu heyecana siz de ortak olun ve 6–10 Ocak tarihleri arasındaki başvuru dönemini ve 20–21 Ocak’taki İngilizce Yeterlik Sınavı’nı kaçırmayın. Başvurularınız için tıklayın!

1. dönemimizi çok keyifli tamamladık şimdi sabırsızlıkla 2. dönemi bekliyoruz! Dersler sadece sınıfta geçti sanıyorsanız yanılıyorsunuz, bir yandan teorik olarak öğrenilenler diğer yandan da uygulamaya aktarıldı, öğrencilerimiz bol bol sahadaydı. Dijital Tasarım Stüdyosu dersinde araç kiralayarak test sürüşü deneyimlediler; kişilerin market alışverişinde et, balık ve şarap alma süreçlerini incelediler.

İlk dönemin nasıl geçtiğine göz atalım:

Mikrofonu öğrencilerimizden Özlem Öztürk’e uzatalım ve MIX’i bir de ondan dinleyelim:

“Selamlar, ben Özlem Öztürk. Bilkent Endüstri Mühendisliği 2017 mezunuyum. 2.5 yıldır Vodafone’da Dijital Ürün Yöneticisi olarak çalışıyorum. Kullanıcı deneyimi kavramıyla ilk karşı karşıya kalışım da işim gereğiyle oldu, sevdiğim uygulamaları neden sevdiğimi düşünerek başladım sonrasında Apple Store’da uygulama güncellemelerindeki yenilikleri okuyup heyecanlanırken buldum kendimi. Boş zamanlarımda LinkedIn’deki kullanıcı deneyimi eğitimlerini takip ederken MIX’in açıldığından haberdar oldum. Başvuruların bitmesine 3 gün kalmıştı, alanında uzman olarak gördüğüm müdürlerimle ve iş arkadaşlarımla konuştuktan sonra Kullanıcı Deneyimi Tasarımı Yüksek Lisans Programı’na başlamaya karar verdim. O an her şey çok hızlı gelişmişti fakat biten bir dönemin ardından diyorum ki, iyi ki o LinkedIn postunu görüp tıklamışım. Her biri sektöründe öncü, yenilikçi ve bir ilki başlatan hocalarımın yanında gün geçtikçe kendime çok farklı bakış açıları kazandırdığımı görebiliyorum. Sadece dijital deneyim tasarımı değil; ürün, servis tasarımı da şimdiden ilgi alanıma girdi. Teorik öğretileri pratikle taçlandıran bu programın Türkiye’de kullanıcı deneyimi tasarımı adına alabileceğim en kaliteli eğitim olduğuna inanıyorum.”

Şimdi söz sırası eğitmenlerde:

Yasemin Efe Yalçın, Senior UX Designer / Kullanılabilirlik Prensipleri ve Pratikleri Dersi

Kullanılabilirlik konusunun temeline inmek için öncelikle dersimize insan davranışını ve karar alma sürecini inceleyerek başladık. Sonrasında kullanılabilirlik kavramına ulaşmak için tasarım öğeleri ile devam ettik. Tartışmalar ve fikir alışverişi ile geçen derslerin sonunda kullanılabilirliği tüm yönleri ile ele aldığımıza inanıyorum. Tasarımın sadece tasarım olmadığını ve insan ile etkileşiminde tasarımcının nasıl aksiyonlar alması gerektiğini bilen öğrenciler, finalde de uyguladıkları kullanılabilirlik testi ile iş hayatında kullanabilecekleri pratikleri edinmiş oldular. Öğrencilerin katılımının çok iyi olması ve öğrenme istekleri kesinlikle dersi çok daha iyi yerlere taşıdı. Kendi adıma çok şanslı ve verimli bir dönem geçirdim.

Kullanılabilirlik prensipleri ve pratikleri dersimizden..

Aras Bilgen, UX Tasarım Danışmanı / Kullanıcı Araştırmaları Dersi

Kullanıcı araştırması deyince çoğu kişinin aklına koca koca bütçeler, uzun beklemeler ve sıkıcı raporlar gelir. UX 503 dersinde MIX öğrencileri kullanıcı araştırmalarının doğru teknikleri öğrenen herkes tarafından etkili biçimde uygulanabileceğini öğrendiler. Dönem boyunca teorik bilgiler ve endüstride geliştirilmiş yöntemleri okuma fırsatı buldular, dönem projelerinde bu teknikleri kullanma fırsatı yakaladılar. Projelerin konuları arasında e-ticaret ve üniversite sitelerinde kullanılabilirlik gibi konuların yanında Magic The Gathering deneyimi, okuma engellilerin sesli kitap deneyimleri, çalışan çiftlerin bakıcı bulma serüvenleri gibi ilginç konular vardı, bu da kullanıcı araştırmalarının ne kadar geniş etkiye sahip olabildiğinin bir yansımasıydı.

Aydıncan Ataberk, Ethnogram Yönetici Ortağı / Servis Tasarımı Dersi

MIX’in ilk döneminde tamamladığımız servis tasarım dersinde, A’dan Z’ye servis tasarımını diğer disiplinlerden ayıran farklı metodolojilerini ve kullandığı araçları çalıştık. Bir yandan teori kısmıyla servisin doğasını ve temel bileşenlerini incelerken, bir yandan da ilk günden itibaren uygulamalarla bir servis tasarımcı gibi çalışmayı öğrendik. Dönemin yarısından itibaren öğrenciler kendi çalışmak istedikleri proje konularını seçerek araştırmalarını gerçekleştirdiler, fikirler ve prototipler çalıştılar, dönem sonunda ortaya final proje sunumlarını koydular.

Servis tasarımı dersimizden..

Ayhan Enşici, MIX Program Direktörü / Kullanıcı Deneyimi Tasarım Prensipleri Dersi

Kullanıcı odaklı etkin tasarım çözümleri geliştirme süreçlerini ve ilgili kavramları irdeledik. Günümüzde değişen ürün ve kullanıcı tanımlarının çerçevesinde deneyim odaklı tasarım proje süreçleri ve kullanıcı odaklı yenilik yaklaşımlarını ele aldık. Geliştirilmek istenen fiziksel, dijital veya servis ürünlerinde deneyimsel, duygusal ve anlamlı bir değer üretmeyi amaçlayan tasarım çözümlerini inceledik.

Aşağıda size takdim ettiğim 1. dönem eğitmenlerimize emekleri için çok teşekkür ederiz. Ayhan Enşici UX Design Metodolojisi” ve Mustafa Dalcı Disiplinlerarası UXD Stüdyosu” dersleriyle 2. dönem de bizlerle birlikte olacak. Ders zili çok yakında 2. dönem için çalacak! Geri sayıma başladık ve eğitmen kadromuza yeni yüzler ekledik.

  • Aras Bilgen, UX Tasarım Danışmanı
  • Aydından Ataberk, Ethnogram Yönetici Ortağı
  • Ayhan Enşici, MIX Program Direktörü
  • Mehmet Emin Ciddi, Kullanıcı Deneyimi Stratejisti
  • Mustafa Dalcı, Userspots Kurucu Ortağı
  • Yasemin Efe Yalçın, Senior UX Designer

Bir yeni haberimiz daha var: Userspots & SOR’UN ortaklığında bot, chatbot ve robot yapacağız, çok güzel şeyler olacak!

Sizi 2. dönemde aramıza yeni katılan eğitmenlerimizle tanıştırayım:

Gökhan Besen, Hürriyet Emlak Ürün Direktörü

Ders: Dijital Ürün Tasarımı

25 yılı aşkın süredir dijital ürünlerin tasarlanması ve geliştirilmesi konularında uzmanlaşmıştır. Bilkent ve Marmara Üniversitesi’nde Grafik Tasarım lisans eğitimini tamamlamıştır. Dijital dünyanın doğuşuyla birlikte kullanıcı deneyimi tasarımıyla tanışarak, estetik kaygılarından arınmış, dijital tasarımı verilerle yönetmeyi öğrenmiştir. Türkiye’nin en çok kullanılan e-ticaret platformları olan Sahibinden, Hepsiburada ve Trendyol şirketlerinde çalışmış, özünde tasarımcı bir ürün insanıdır. Müşteri yerine kullanıcı demekte ısrarcıdır ve kullanıcıya değer katmayan her şeyle bir derdi vardır. En iyi deneyimin ancak çevik yöntemlerle çalışan ekipler tarafından hayata geçirilebileceğine inanan Gökhan, Hürriyet Emlak’ın çevik dönüşümüne öncülük ederek, kullanıcıların teknoloji ve tasarımdan en yüksek değeri alabilmesi için çalışmaktadır.

Caner Aras, IoX İş Geliştirme ve Tasarım Direktörü

Ders: Disiplinlerarası UXD Stüdyosu

2014 yılında Endüstriyel Tasarım ve Marka İletişimi bölümlerinden mezun oldu. Mobilya sektöründe özel sektör için tasarım odaklı bütünsel yaklaşımlarda bulundu. Marka iletişimi ve tasarım odaklı pazarlama ve iş stratejileri konularında çalışmalar yürüttü. 2017 yılında İstanbul’a taşındı. Yenilikçi projeler üretmek üzere yolculuğuna başlayan IoX ile iş geliştirme ve tasarım faaliyetleri yürütmek üzere çalışmaya başladı. Bugüne kadar pek çok projede tasarımcı ve tasarım yöneticisi olarak görev aldı. Markaların sunduğu ürün ve servisleri, kullanıcıların ihtiyaçları doğrultusunda şekillendirmek için tasarlamaya, üretmeye ve araştırmaya devam etmektedir.

Anıl Kiper, SOR’UN & MindBehind Kurucu Ortağı

Ders: Disiplinlerarası UXD Stüdyosu

Lisans eğitimini İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde, yüksek lisans eğitimini Galatasaray Üniversitesi’nde tamamlamıştır. Yapay zeka, tüketici davranışı ve dijital asistanlar üzerine doktora çalışmalarına Marmara Üniversitesi’nde devam etmektedir. Garanti Bankası, Nestle ve KIA gibi şirketlerde yaklaşık 10 yıldır, dijital ürün ve servisler üzerine çalışan Anıl Kiper, 2016 yılında kurulan SOR’UN ve 2019 yılında hayata geçen MindBehind şirketlerinin kurucu ortağıdır. Diyaloga dayalı yapay zeka, diyalog tasarımı ve yine diyaloga dayalı kullanıcı deneyimi ürün ve servisleriyle global ve yerel firmaların dijital dönüşümüne yardım etmektedir.

Oğuzhan Başeğmez, Conversational Transformer

Ders: Disiplinlerarası UXD Stüdyosu

Şirketlerin işlerini mesajlaşma kanallarına taşımasına yardımcı olmaya çalışan, Conversational dönüşüme inanmış bir girişimcidir. Galatasaray Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu olduktan sonra telekom ve bankacılık sektörlerinde pazarlama ve iş geliştirme üzerine çalışmıştır. Kurumsal kariyerine 2016 yılında son verip, yazılı kanal yönetimi ve mesajlaşma deneyiminde sektörün öncü şirketlerinden olan SOR’UN şirketini kurmuştur. Son olarak da 2019 yılında kurulan akıllı asistan tasarlama aracı olan Mindbehind’ın kurucu ortaklarındandır.

Yeni yıla girerken hayatınıza bir yenilik daha ekleyin ve MIX öğrencilerinden biri olun!

Başvuru dönemini tekrar hatırlatmak isterim: 6–10 Ocak. İngilizce Yeterlik Sınavı 20–21 Ocak tarihlerinde gerçekleştirilecek, sınav sonuçları 23 Ocak’ta açıklanacak. Başvuru koşullarını ve detaylı bilgileri MIX web sitesinden inceleyebilir, tüm sorularınızı mix@khas.edu.tr adresine gönderebilirsiniz.

Sürpriz dolu anların peşinizi bırakmayacağı güzel bir yıl dilerim!

--

--